Wat kan er fout gaan met de belastingen en inkomsten als u met pensioen gaat? WLU20210128A

Wat kan er fout gaan met de belastingen en inkomsten als u met pensioen gaat?

In dit artikel leggen wij uit waarom er zo veel mis kan gaan met de belasting als mensen met pensioen gaan en leggen wij uit hoe u dit eventueel kunt voorkomen door het correct invullen van een “model loonheffing verklaring”

Wij worden regelmatig door mensen benaderd die een tijdje geleden met pensioen zijn gegaan, maar die tijdens het verzorgen van hun aangifte inkomstenbelasting erachter komen dat ze veel belasting bij moeten betalen. Dat is dan even schrikken. Waarom gaat dit zo vaak fout bij mensen die net met pensioen zijn gegaan? Als degene die met pensioen gaat meerdere werkgevers heeft gehad, kan men recht hebben op meerdere pensioenuitkeringen. Ook hebben veel mensen in het verleden een lijfrenteverzekering afgesloten, die dan meestal ook tot uitkering komt. Natuurlijk hebben de meeste mensen ook recht op een AOW uitkering van de overheid ( via de Sociale Verzekeringsbank/SVB).

Als men recht heeft op meerdere uitkeringen, dan zie je vaak dat er wat fout gaat met het maandelijks inhouden van de juiste hoeveelheid belasting. Iedere uitkeringsinstantie ( bijv. pensioenfonds, verzekeraar en Sociale Verzekeringsbank) dient maandelijks belasting in te houden op uw uitkering/pensioen. Daarbij mogen ze rekening houden met een loonheffingskorting. Loonheffingskorting is een stukje inkomen waar u geen belasting over hoeft te betalen.

Daar gaat het vaak fout. U bent namelijk zelf verantwoordelijk voor het correct doorgeven of een uitkeringsinstantie rekening mag houden met deze loonheffingskorting. Als dit niet correct wordt doorgegeven, dan houdt de betreffende uitkeringsinstantie te weinig belasting in op uw uitkering. U heeft namelijk niet onbeperkt recht op loonheffingskorting.
Uw netto inkomen lijkt dan per maand lekker hoog, maar omdat er misschien te weinig belasting is ingehouden, volgt er vaak een correctie tijdens de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Het beste kunt u alleen loonheffingskorting toe laten passen op uw AOW uitkering. Tegen de andere uitkeringsinstanties zegt u dat ze geen rekening mogen houden met deze loonheffingskorting. Dit garandeert nog niet helemaal dat er genoeg belasting wordt ingehouden, maar de grootste fouten worden hiermee wel voorkomen.
Als er veel losse uitkeringen zijn, is de kans namelijk groter dat er iets fout gaat, maar dit is helaas moeilijk vooraf te voorkomen. Verstandig is om altijd even te laten nakijken of u nog belasting moet bijbetalen of dat u misschien wel recht heeft op belasting teruggave, omdat er teveel belasting is ingehouden. Dit komt toch regelmatig nog voor!

Tip:

Voordat je dit artikel verder leest het volgende: als geldfilosoof schrijf ik ook boeken. Ik ben een boek aan het schrijven over bijv. beleggen. Wil jij weten wanneer ik deze ga uitgeven en 20% korting op E-books, cursussen en sparsessies ontvangen? Klik dan hier voor meer informatie.

Hoe vult u een loonheffing verklaring in?

Per uitkeringsinstantie dient u een loonheffing verklaring te maken en op te sturen. Klik hier om een model loonheffing verklaring te downloaden. Dit is het formulier van 2021. Letop: in de toekomst kunnen deze formulieren en wetgeving veranderen! Raadpleeg de belastingdienst.nl of u het juiste formulier heeft.

Heb jij iets kunnen leren van dit gratis artikel of heb je nog vragen? 

We hebben dan nog 4 handige tips die je verder kunnen helpen: 

Tip 1: Heb jij vragen over je geldzaken? Stel hier vrijblijvend en zonder aankoopverplichting  je vraag.

Tip 2: Wil jij 20% korting op sparren, e-books of cursussen ontvangen en op de hoogte blijven over geldzaken? 

Tip 3: Hebben de gratis artikelen je geholpen? Dan mag je Aart trakteren op een kopje thee! Super bedankt als je dit doet! 

Tip 4: Weten wanneer we nieuwe artikelen, video’s en downloads publiceren en 20% korting op sparren, e-books en cursussen? 

Dit artikel is gemaakt door: Geldfilosoof Aart Hoeven. 

Op ons platform kunt u informatieve video’s, artikelen, cursussen en hulpmiddelen vinden op allerlei gebieden. Regelmatig publiceren wij nieuwe video’s over bijvoorbeeld: bijles, remedial teaching, belastingen, administratie, geldzaken, senioren, leren budgetteren en nog veel meer interessante onderwerpen voor jong en oud. Samen met onze specialisten weten wij kennis en informatie in duidelijke taal over te brengen, want alleen met de juiste kennis komt u verder! Bedankt voor het vertrouwen in ons en wij zien u graag terug op Wijleggenuit.nl

De artikelen, video’s en informatie op wijleggenuit zijn gebaseerd op onze eigen persoonlijke mening en visie. Wij verkopen geen of bemiddelen zelf niet in producten en diensten. Zo houden wij onze mening  en visie onafhankelijk!  Aan teksten en/of berekeningen kan men geen rechten ontlenen. Wij verstrekken geen adviezen. Alle informatie op onze website, artikelen, video’s  en tips etc. zijn educatief bedoeld. Klant en bezoeker blijft verantwoordelijk voor zijn eigen handelen.