Oud klein pensioen verhuist automatisch naar uw huidige pensioenfonds wlu20210614A

Wat verandert er bij kleine pensioenen?

Neem je, omdat je bijvoorbeeld een nieuwe baan hebt, niet meer deel aan de pensioenregeling van je oude werkgever? Dan mocht de oude pensioenuitvoerder onder bepaalde voorwaarden jouw ‘klein pensioen’ afkopen. Een klein pensioen is een pensioenbedrag tot € 503,24 bruto per jaar ( in jaar 2021). Afkoop betekent dat je een bedrag ineens krijgt. Je hebt in de toekomst geen pensioen meer. De regels voor het afkopen van kleine pensioenen zijn veranderd per 1 januari 2019.

Wat betekenen deze nieuwe regels voor kleine pensioenen?

De overheid wil graag dat ‘pensioengeld’ ook echt pensioengeld blijft. Daarom kunnen pensioenuitvoerders ervoor kiezen om, in plaats van die kleine pensioenen af te kopen, mee te doen aan automatische waardeoverdracht . Dat betekent dat je opgebouwde pensioen automatisch naar je nieuwe pensioenuitvoerder gaat, als je van baan wisselt. Heb je na vijf jaar nog geen nieuwe pensioenuitvoerder? Dan mag de oude pensioenuitvoerder je klein pensioen alsnog afkopen, maar alleen als jij het daarmee eens bent. De pensioenuitvoerder kan er ook voor kiezen om niet mee te doen. Dan blijft je klein pensioen gewoon staan totdat je de pensioendatum bereikt.

In de wet is vastgelegd dat je een klein pensioen krijgt als jouw pensioenuitkering maximaal 503,24 euro (in 2021) bruto per jaar is. Heb je in het verleden bij een pensioenfonds een pensioen opgebouwd dat dit bedrag of minder dan dit bedrag per jaar gaat uitkeren, dan verhuist dit pensioen in 2021, 2022 of 2023 naar het pensioenfonds waar je op dit moment pensioen opbouwt. Let op, de meeste pensioenfondsen doen mee aan deze automatische overdracht. Informeer bij jouw oude pensioenfonds of zij wel meedoen aan deze automatische overdracht.

Voordeel van deze automatische waardeoverdracht.

Het automatisch laten overdragen van jouw oude en kleine pensioenaanspraken heeft als voordeel dat jouw pensioen overzichtelijker wordt. In plaats van verschillende kleine pensioentjes krijg je straks een groter pensioen van het pensioenfonds waar je op dit moment pensioen opbouwt.

Automatische overdracht zonder toestemming

De overdracht van kleine pensioenen gaat automatisch. Je hoeft waarschijnlijk zelf hiervoor geen actie te ondernemen. Veel pensioenfondsen zijn er in april 2021 mee gestart. Dit gaat in fases. Als jou oude pensioenfonds je pensioen overdraagt, krijgt je hiervan bericht van het pensioenfonds waar je nu pensioen opbouwt. Je kunt de automatische overdracht niet tegenhouden. Pensioenfondsen mogen jou oude en kleine pensioenen zonder jou toestemming overdragen.

Doen alle pensioenfondsen mee?

Veel pensioenfondsen doen mee aan deze regeling. Een paar pensioenfondsen nemen helaas niet deel aan deze automatische waardeoverdracht van jouw oud en klein pensioen. Tip: vraag aan je oude pensioenfonds of zij meedoen met de automatische overdracht. Als dit niet zo is, kun je jouw oud pensioen ook zelf laten overdragen. Dat kan alleen als je na 1 januari 2015 bij dit fonds bent weggegaan. Als je al eerder bent weggegaan bij dit fonds, kun je geen overdracht aanvragen.

Tip:

Voordat je dit artikel verder leest het volgende: als geldfilosoof schrijf ik ook boeken. Ik ben een boek aan het schrijven over bijv. beleggen. Wil jij weten wanneer ik deze ga uitgeven en 20% korting op E-books, cursussen en sparsessies ontvangen? Klik dan hier voor meer informatie.

Bekijken waar je pensioen hebt opgebouwd.

Wil je weten waar u pensioen heeft opgebouwd? Kijk dan eens op: mijnpensioenoverzicht.nl.
Door in te loggen met uw DIGID kun je een overzicht bekijken van jouw pensioenaanspraken.

Bouw je op dit moment geen pensioen op?

Als je op dit moment geen pensioen opbouwt, omdat je bijv. werkloos bent of als zelfstandige werkt, dan worden jouw kleine pensioenen niet overgedragen. Ook als je al met pensioen bent, wordt een klein pensioen niet overgedragen.  

Pensioen afkopen als je met pensioen gaat.

Volgens de wet mag je een klein pensioen afkopen op het moment dat je met pensioen gaat. Dit hangt o.a. van het pensioenbedrag dat je per jaar van betreffende pensioenfonds zou ontvangen. Mocht je dit kunnen regelen dan ontvang je het pensioenbedrag van betreffende pensioenfonds ineens. Let op: dit kan nadelig zijn, omdat je dan misschien meer belasting moet betalen of je hebt misschien geen recht meer op toeslagen. Bekijk altijd goed of dit voordelig is voor jou persoonlijke situatie. De automatische overdracht van kleine pensioenen zorgt ervoor dat minder mensen hun pensioen kunnen afkopen. Dat kan een voordeel zijn van de automatische overdracht, want eenmalig een bedrag ontvangen kan leuk zijn, maar levenslang een hoger pensioen ontvangen geeft meer financiële zekerheid. Een pensioen krijg je vaak levenslang en word je oud, dan is het niet afkopen vaak verstandiger (financieel gezien) dan een eenmalige afkoopsom. 

Heb jij iets kunnen leren van dit gratis artikel of heb je nog vragen? 

We hebben dan nog 4 handige tips die je verder kunnen helpen: 

Tip 1: Heb jij vragen over je geldzaken? Stel hier vrijblijvend en zonder aankoopverplichting  je vraag.

Tip 2: Wil jij 20% korting op sparren, e-books of cursussen ontvangen en op de hoogte blijven over geldzaken? 

Tip 3: Hebben de gratis artikelen je geholpen? Dan mag je Aart trakteren op een kopje thee! Super bedankt als je dit doet! 

Tip 4: Weten wanneer we nieuwe artikelen, video’s en downloads publiceren en 20% korting op sparren, e-books en cursussen? 

Dit artikel is gemaakt door: Geldfilosoof Aart Hoeven. 

Op ons platform kunt u informatieve video’s, artikelen, cursussen en hulpmiddelen vinden op allerlei gebieden. Regelmatig publiceren wij nieuwe video’s over bijvoorbeeld: bijles, remedial teaching, belastingen, administratie, geldzaken, senioren, leren budgetteren en nog veel meer interessante onderwerpen voor jong en oud. Samen met onze specialisten weten wij kennis en informatie in duidelijke taal over te brengen, want alleen met de juiste kennis komt u verder! Bedankt voor het vertrouwen in ons en wij zien u graag terug op Wijleggenuit.nl

De artikelen, video’s en informatie op wijleggenuit zijn gebaseerd op onze eigen persoonlijke mening en visie. Wij verkopen geen of bemiddelen zelf niet in producten en diensten. Zo houden wij onze mening  en visie onafhankelijk!  Aan teksten en/of berekeningen kan men geen rechten ontlenen. Wij verstrekken geen adviezen. Alle informatie op onze website, artikelen, video’s  en tips etc. zijn educatief bedoeld. Klant en bezoeker blijft verantwoordelijk voor zijn eigen handelen.