Minder hypotheekrente betalen? Check u risico-opslag. WLU20210205A

Hoe minder hypotheekrente betalen?

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen explosief gestegen (2021). Dit komt o.a. doordat de vraag naar koophuizen groot is en de te betalen hypotheekrente historisch laag (2021). Als u nog niet wilt verhuizen en u kunt uw hypotheekrente op dit moment niet opnieuw afsluiten omdat de te betalen boeterente hoog is, dan is er misschien toch een manier om uw huidige hypotheekrente iets te verlagen.

Banken rekenen vaak bij het afsluiten van uw hypotheek een forse rente risico-opslag bovenop de basis hypotheekrente. Deze rente risico-opslag is afhankelijk van de hoogte van de hypotheek en de waarde van uw woning. Als de hypotheekschuld in de loop van de jaren lager wordt en/of de waarde van uw huis is gestegen, kan deze risico-opslag vaak lager worden! De meeste banken en hypotheekverstrekkers verlagen jammer genoeg deze rente-opslag niet automatisch. Ze wachten vaak tot u zelf actie onderneemt!

Tip:

Voordat je dit artikel verder leest het volgende: als geldfilosoof schrijf ik ook boeken. Ik ben een boek aan het schrijven over bijv. beleggen. Wil jij weten wanneer ik deze ga uitgeven en 20% korting op E-books, cursussen en sparsessies ontvangen? Klik dan hier voor meer informatie.

Komt uw hypotheek in aanmerking voor een lagere rente risico-opslag?

In veel gevallen kan uw rente risico-opslag omlaag als de huizenprijzen t.o.v. uw hypotheekschuld fors gestegen zijn. U moet aantonen dat de waarde van uw huis gestegen is. Dat kan met:

  • de WOZ-beschikking die u jaarlijks ‘gratis’ ontvangt van de gemeente;
  • een taxatierapport. Die is nauwkeuriger dan een WOZ-beschikking, maar er zijn kosten aan verbonden). (Tip: Overleg eerst met een makelaar wat de kosten zijn. Misschien zijn ze bereid in eerste instantie een gratis waardebepaling te geven).

Sommige banken accepteren de WOZ-waarde helaas maar tot een bepaald percentage van de woningwaarde of hoogte van de hypotheek. Soms mág een WOZ-beschikking wel, maar is de WOZ-waarde niet hoog genoeg om in een lagere risicoklasse te vallen. Een taxatierapport kan dan alsnog uitkomst bieden. Dat kost vaak een paar honderd euro, maar dat bedrag verdien je meestal snel weer terug dankzij de lagere hypotheekrente

Let op:

Overleg altijd met uw bank/hypotheekverstrekker wat de kosten, voorwaarden en gevolgen zijn als de rente risico-opslag verlaagd kan worden! Bij bank- en spaarhypotheken kunnen de gevolgen namelijk anders uitpakken.  

Heb jij iets kunnen leren van dit gratis artikel of heb je nog vragen? 

We hebben dan nog 4 handige tips die je verder kunnen helpen: 

Tip 1: Heb jij vragen over je geldzaken? Stel hier vrijblijvend en zonder aankoopverplichting  je vraag.

Tip 2: Wil jij 20% korting op sparren, e-books of cursussen ontvangen en op de hoogte blijven over geldzaken? 

Tip 3: Hebben de gratis artikelen je geholpen? Dan mag je Aart trakteren op een kopje thee! Super bedankt als je dit doet! 

Tip 4: Weten wanneer we nieuwe artikelen, video’s en downloads publiceren en 20% korting op sparren, e-books en cursussen? 

Dit artikel is gemaakt door: Geldfilosoof Aart Hoeven. 

Op ons platform kunt u informatieve video’s, artikelen, cursussen en hulpmiddelen vinden op allerlei gebieden. Regelmatig publiceren wij nieuwe video’s over bijvoorbeeld: bijles, remedial teaching, belastingen, administratie, geldzaken, senioren, leren budgetteren en nog veel meer interessante onderwerpen voor jong en oud. Samen met onze specialisten weten wij kennis en informatie in duidelijke taal over te brengen, want alleen met de juiste kennis komt u verder! Bedankt voor het vertrouwen in ons en wij zien u graag terug op Wijleggenuit.nl

De artikelen, video’s en informatie op wijleggenuit zijn gebaseerd op onze eigen persoonlijke mening en visie. Wij verkopen geen of bemiddelen zelf niet in producten en diensten. Zo houden wij onze mening  en visie onafhankelijk!  Aan teksten en/of berekeningen kan men geen rechten ontlenen. Wij verstrekken geen adviezen. Alle informatie op onze website, artikelen, video’s  en tips etc. zijn educatief bedoeld. Klant en bezoeker blijft verantwoordelijk voor zijn eigen handelen.