Wat is verstandig: beleggen in bijv. aandelen of bitcoin,  een vakantiehuis of aandelenfonds of  toch sparen? wlu20211124A

Mijn  oog viel laatst op een artikel in de krant (de Stentor) met de volgende titel: “Niet beleggen in bitcoins is een gemiste kans”. Als geïnteresseerde geldfilosoof ben ik dit artikel vol aandacht gaan lezen. Wat ik altijd als eerste bekijk is door wie het artikel is geschreven en van wie komt het verhaal? Het werd mij al snel duidelijk dat degene die het verhaal vertelde, belangen heeft in de bitcoin wereld. Dat is voor mij al een signaal om het artikel kritisch te bekijken. Iemand met een bepaald belang zal vaak proberen zijn verhaal op een manier te vertellen die niet ingaan tegen de belangen van bijv. zijn bedrijf of werkgever. Veel mensen zien op dit moment door de wel bekende bomen het bos niet meer en weten bijv. niet of beleggen in bijv. cryptocurrency, verstandig is of niet. Dit wordt mede veroorzaakt door de vele nieuwsberichten en advertenties in de media en op social media op het gebied van beleggen in bijv. aandelen, vakantiehuisjes en bitcoin of andere cryptocurrency (bijv. Ethereum, Uniswap en Binance Coin).

Iedereen lijkt wel een beleggingsspecialist.

 Tijdens talkshows en op tv kun je regelmatig bekende Nederlanders zien, die opeens verstand lijken te hebben van beleggen. Op verjaardagen of tijdens een gesprek met vrienden, kennissen of collega’s word je gauw voor gek verklaard als jij je zuur verdiende geld nog op een “ouderwetse” spaarrekening hebt staan. Als je alle berichten en “goed” bedoelde adviezen moet geloven, wordt je geld steeds minder waard. De inflatie en belastingen kunnen ervoor zorgen dat je van je spaargeld elk jaar steeds minder overhoudt en kunnen we de overheid nog wel vertrouwen? Volgens vele van deze “deskundigen” loont sparen bij een bank niet meer. Velen vertellen met trots hoeveel zij de afgelopen tijd weer hebben verdiend aan hun beleggingen in bijv. aandelen, aandelenfondsen, bitcoins of bij het verhuren van hun prachtige vakantiehuis. Kloppen deze tips en adviezen wel? Waarop zijn al deze goed bedoelde adviezen gebaseerd van al deze zgn deskundigen en beleggingsgoeroes? Velen van jullie zullen vaak denken dat als zoveel mensen het doen, dan moet het toch wel goed zijn. Klopt deze gedachte wel en waar is deze op gebaseerd?

Ben jij een kuddedier of ga je zelf nadenken over beleggen?

Mensen zijn net kuddedieren. Velen van ons komen pas in actie als ze om hun heen zien dat anderen het ook doen. Zo ontstaan de meeste trends en hypes op het gebied van bijv. mode en muziek.  Als we langs een terras lopen, kiezen we er vaak voor ergens te gaan zitten waar het druk is. Dat zal dan waarschijnlijk wel goed zijn. Dit gedrag is heel menselijk, maar kan op het gebied van bijv. beleggen veel problemen veroorzaken. Waarom stijgt een koers? Komt dit omdat het bedrijf zo goed is of omdat er opeens veel mensen in beleggen? De markt bepaalt de prijs zonder dat de echte waarde van bijv. een aandeel of cryptocurrency dit verantwoord. De prijzen bij beleggen komen meestal tot stand door een vraag en aanbod spel. Is er veel vraag naar een bepaald beleggingsproduct (bijv. aandeel, bitcoin, aandelenfonds of onroerendgoed) en het aanbod is laag, dan stijgen de prijzen en koersen. Als er weinig vraag is en veel aanbod, dan dalen de prijzen en koersen. Je moet je daarom altijd afvragen of een koers stijgt, omdat de onderliggende waarde dit verantwoordt en/of de toekomstverwachtingen goed en betrouwbaar zijn of omdat er toevallig veel mensen zijn die het aandeel of bijv. de Bitcoin, Ethereum, Uniswap en Binance Coin willen kopen. Dit is het onderzoeken zeker waard en kan veel ellende besparen. Er zullen beleggers zijn die d.m.v. hypes veel geld verdienen en zij zullen zeggen dat veel geld verdienen de reden van hun beleggingskeuze  is, maar waarom wil jij beleggen en hoeveel risico ben jij bereid te nemen of hoeveel risico’s kun jij lopen? Wil jij wakker liggen, omdat je je zorgen maakt over je investeringen? Is dat het allemaal waard?  Voor je het weet, is de hype of trend over en zit jij met de “financiële” gebakken peren! Kuddegedrag hoeft niet slecht te zijn, mits het gebaseerd is op feiten en betrouwbare informatie. Je moet niet iets doen, omdat iedereen het doet zonder je goed en objectief te hebben verdiept in het product of dienst waarin je wilt beleggen.

Tip:

Voordat je dit artikel verder leest het volgende: als geldfilosoof schrijf ik ook boeken. Ik ben een boek aan het schrijven over bijv. beleggen. Wil jij weten wanneer ik deze ga uitgeven en 20% korting op E-books, cursussen en sparsessies ontvangen? Klik dan hier voor meer informatie.

Maar de aandelenkoersen en waarde van cryptocurrency gaan toch altijd weer omhoog?

Beleggen kent een lange historie. Ik sta als geldfilosoof ook helemaal niet negatief t.o.v. beleggen. Waar ik me alleen zorgen over maak, is de reden waarom mensen beleggen en waarop zij hun beleggingsbeslissing baseren. Veel mensen weten vaak niet wat ze doen. Ze doen vaak maar wat, omdat het waarschijnlijk zo hoort en/of omdat de omgeving het ook doet. Historisch gezien kunnen we veel leren van gemaakte fouten in het verleden. Toen waren er ook momenten van ongekende en snelle koersstijgingen en enorme crashes en koersdalingen. Ik kan mij nog de nieuwsberichten herinneren van 2005 en 2006. Steeds meer particulieren gingen starten met beleggen. Er kwamen zelfs berichten dat particulieren gingen beleggen tijdens hun welverdiende vakantie als ze voor hun tent op de camping in de zon zaten. Er waren nog meer momenten in het verleden waar we van kunnen leren. Neem bijv. de tulpenmanie van rond 1634, de beurscrash van 1929 of de internet bubbel  van de jaren 90tig. Het mooiste van het verleden is dat we ervan kunnen leren. We denken vaak dat wat we doen nieuw en bijzonder is, maar als je in het verleden terug kijkt, zijn er vaak vergelijkbare patronen te zien. Ook  op het gebied van beleggen en investeren. Ik ben van mening, dat als je gaat beleggen je ook moet leren van het verleden. Welke trends en hypes waren er toen? Waarom gingen mensen toen beleggen? Hoe liep het af? Nogmaals, met beleggen hoeft niks mis te zijn, maar weet wat en waarom je iets doet en welke risico’s er zijn!   

Wie kan ik nog vertrouwen in de beleggingswereld?

Bij de keuze om te gaan beleggen is vertrouwen erg belangrijk. In het product waarin je belegt en ook in degene die je tips en adviezen geeft. Er zijn nu veel beleggingsspecialisten en zgn beleggingsgoeroes waardoor het voor veel mensen moeilijk is om te onderscheiden wie het goed met jou voor heeft. Wie kan je  vertrouwen en hoe voorkom je dat je wordt opgelicht? Als geldfilosoof ben ik fan van Nassim Taleb. Nassim is auteur, wetenschapper en voormalig handelaar in derivaten (bijv. aandelenopties etc). In zijn boek Antifragiel (echt een aanrader) kwam ik zijn “Via Negativa” methode tegen. Een benadering die naar mij mening, ook goed toepasbaar is bij het maken van spaar- of beleggingsbeslissingen. Met name als het gaat om de keuze van een bepaald product of dienst. Het gaat als volgt: oplichters, sommige verkopers en adviseurs  geven vaak alleen positief advies over hun producten en/of diensten. Ze belichten vaak alleen de positieve eigenschappen van een product of dienst. Ze maken slim “gebruik” van de goedgelovige klanten die vaak een hang hebben naar kant-en-klare oplossingen die in een eerste flits volkomen logisch lijken, maar wees op je hoede! De “Via Negativa” methode kan je  daarbij helpen. De methode werkt als volgt: kijk in eerste instantie juist niet naar de positieve kanten van een product of dienst, maar breng eerst in kaart wat de werkelijke risico’s zijn en negatieve kanten van bijv. een bepaald beleggingsproduct. Probeer de zaak eerlijk en vanuit de werkelijkheid te bekijken. Niet kijken met een “positieve” roze bril, maar objectief bekijken hoe iets werkelijk in elkaar zit en wat de risico’s voor  jou zijn. Als je dit in kaart hebt gebracht, beoordeel dan objectief of jij deze negatieve risico’s kunt elimineren. Ben je niet in staat de negatieve risico’s voor jou weg te nemen of ben je niet bereid de risico’s te lopen, dan heeft het kijken naar de positieve kanten van het beleggingsproduct ook geen zin. De gevaren voor jou zijn namelijk te groot voor de winstkansen die jij kunt behalen.  

Ben jij als geldfilosoof  tegen beleggen in bijv. aandelen of bitcoins?

Ik als geldfilosoof ben geen beleggingsspecialist, adviseur of goeroe. Ik beweer ook niet verstand te hebben van allerlei beleggingsproducten en slimme constructies. Als geldfilosoof ben ik er niet om sparen of beleggen aan te bevelen of af te kraken. Het is ook niet mijn bedoeling om je beleggingsadviezen te geven of je te vertelen hoe je snel rijk kunt worden met bepaalde beleggingsproducten. Het enige wat ik met dit artikel wil bereiken, is dat ik vanuit mijn ervaring, visie en mening jou slimmer en zelfredzamer wil maken. Dat je weer zelf gaat nadenken en niet te afhankelijk wordt en blijft van allerlei “goed bedoelde” tips en adviezen van derden. Laat je niet gek maken en zorg dat jij  controle krijgt over je eigen financiële leven, waarbij je uitgaat van jouw mogelijkheden, wensen en behoeftes. Dat het niet erg is soms “de boot” te missen als je niet tijdig bent ingestapt in een succesvolle belegging. Als je deze keuze maar gebaseerd hebt op goed onderzoek vooraf en waarbij je uitgaat van jouw mogelijkheden en verwachtingen. Dan kun je volgens mij nooit een foute keuze maken. Als je alles vooraf grondig en objectief hebt onderzocht, kun je persoonlijk gezien geen foute keuze maken en dan is acceptatie van de uitkomst, welke deze ook mag zijn, veel makkelijker.

Moet ik nou gaan beleggen of sparen?

Als geldfilosoof ga ik jou geen kant en klare oplossing geven. Ik ben van mening dat je zelf op onderzoek uit moet gaan. Bekijk de (beleggings)mogelijkheden en kansen kritisch. Altijd met een observerende blik. Trek die roze bril van je hoofd en beoordeel een beleggingskans vanuit de feiten en/of deze passen binnen jouw financiële leven, behoeftes en mogelijkheden. Staar je nooit blind op de zgn. successen van anderen. Stop met kuddegedrag en zorg ervoor dat je zelf weer gaat nadenken. De keuzes die je maakt op bijvoorbeeld het gebied van beleggen, moeten altijd gebaseerd zijn op goed onderzoek vooraf. Niet zomaar lukraak beleggen, omdat andere mensen het zeggen of dit in de media verteld wordt. Ook niet teveel op gevoel afgaan of wat mensen op bijvoorbeeld verjaardagen schreeuwen. Baseer je keuzes op eigen onafhankelijke inzichten en observaties naar aanleiding van je eigen situatie die bij jou passen. Stel je zelf de volgende vragen en probeer deze te beantwoorden:  

 1. Waarom ga of wil je sparen/beleggen? Wat is dus je doel, wensen en behoeftes?
 2. Heb je een financieel plan voor komende jaren? Zorg dat beleggen in dit plan past.
 3. Hoeveel risico kan en wil ik lopen? Zorg dat je niet bankroet gaat.
 4. Wanneer heb ik het geld nodig en waarvoor? Tijd is medebepalend voor je keuze.
 5. Aankoopmoment spreiden of alles in 1 keer investeren? Koopmomenten zijn bepalend voor rendement.
 6. Moet ik mijn geld gaan spreiden? Gokken op 1 paard kent vele risico’s.
 7. Lig ik wakker als de kans er is dat ik geld verlies? Streef naar gemoedsrust.
 8. Doe ik iets omdat iedereen het doet? Wees geen kuddedier door steeds de massa te volgen.
 9. Welk advies kan ik vertrouwen en zijn risico’s te elimineren? Hanteer de Via Negativa methode.
 10. Zijn er alternatieven? Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.
 11. Begrijp je wel wat je doet? Houd het eenvoudig qua oplossing en weet waarin je belegt.
 12. Waarom vertelt een adviseur of tipgever je iets? Onderzoek altijd wat de belangen zijn van iemand die jou iets probeert te adviseren of je iets aanraadt. Wie wordt er echt beter van?
 13. Hoe zelfredzaam ben je zelf? Ga op zoek naar de feiten. Observeer en ga niet waarnemen met een roze bril.
 14. Steek nooit je kop in het zand, maar durf de echte risico’s onder ogen te zien!

Ik heb dit artikel geschreven als voorloper op het e-book wat ik aan het schrijven ben over sparen en beleggen. Op dit moment werk ik hard aan mijn e-book met de titel: Wat doe ik met mijn geld? Sparen, beleggen of……..? Hoe kom jij tot een goede keuze? In dit boek vertel ik vanuit mijn visie en ervaringen hoe ik tegen de beleggingswereld, producten en diensten aankijk. Ik wil jou met dit boek leren nadenken en zelfredzamer maken op het gebied van sparen en beleggen. In het boek ga ik dieper in op de in dit artikel beschreven onderdelen. Wil jij weten wanneer dit boek klaar is en 20% korting krijgen voor dit E-book? Schrijf je dan gratis in op onze “Nieuws-Alert” . Zodra ik het boek publiceer, krijg je een mailtje van mij inclusief 20% korting op de aanschaf van het e-book ( uiteraard zonder aankoopverplichting).

Schrijf je hier in voor onze gratis Nieuws-Alert en ontvang 20% korting op e-books. 

Heb jij iets kunnen leren van dit gratis artikel of heb je nog vragen? 

We hebben dan nog 4 handige tips die je verder kunnen helpen: 

Tip 1: Heb jij vragen over je geldzaken? Stel hier vrijblijvend en zonder aankoopverplichting  je vraag.

Tip 2: Wil jij 20% korting op sparren, e-books of cursussen ontvangen en op de hoogte blijven over geldzaken? 

Tip 3: Hebben de gratis artikelen je geholpen? Dan mag je Aart trakteren op een kopje thee! Super bedankt als je dit doet! 

Tip 4: Weten wanneer we nieuwe artikelen, video’s en downloads publiceren en 20% korting op sparren, e-books en cursussen? 

Dit artikel is gemaakt door: Geldfilosoof Aart Hoeven. 

Op ons platform kunt u informatieve video’s, artikelen, cursussen en hulpmiddelen vinden op allerlei gebieden. Regelmatig publiceren wij nieuwe video’s over bijvoorbeeld: bijles, remedial teaching, belastingen, administratie, geldzaken, senioren, leren budgetteren en nog veel meer interessante onderwerpen voor jong en oud. Samen met onze specialisten weten wij kennis en informatie in duidelijke taal over te brengen, want alleen met de juiste kennis komt u verder! Bedankt voor het vertrouwen in ons en wij zien u graag terug op Wijleggenuit.nl

De artikelen, video’s en informatie op wijleggenuit zijn gebaseerd op onze eigen persoonlijke mening en visie. Wij verkopen geen of bemiddelen zelf niet in producten en diensten. Zo houden wij onze mening  en visie onafhankelijk!  Aan teksten en/of berekeningen kan men geen rechten ontlenen. Wij verstrekken geen adviezen. Alle informatie op onze website, artikelen, video’s  en tips etc. zijn educatief bedoeld. Klant en bezoeker blijft verantwoordelijk voor zijn eigen handelen.