Belastingaangifte inkomstenbelasting zelf doen moeilijk? wlu20211206A

Als geldfilosoof verzorg ik al jaren de aangifte inkomstenbelasting voor jong en oud. Veel mensen zien op tegen het zelf tijdig doen van hun belastingaangifte. Ik krijg vaak de vraag van mijn klanten of het moeilijk is om de belastingaangifte zelf te doen. Mijn antwoord is dan telkens weer: nee, maar dit hangt natuurlijk wel af van hoe complex jouw persoonlijke financiële huishouding is geweest in dat betreffende belastingjaar. Een rechttoe rechtaan aangifte is volgens mij online makkelijk zelf te doen, mits men vooraf de juiste voorbereidingen treft. Veel gegevens heeft de belastingdienst al ingevuld in jouw online belastingaangifte. Deze moet je natuurlijk wel even goed controleren en eventueel corrigeren of aanvullen met de benodigde en juiste gegevens.

Aangifte inkomstenbelasting wordt vaak spannend als er dingen wijzigen.

Uit ervaring weet ik dat mensen snel bang worden om fouten te maken als het gaat om hun belastingaangifte. Het wordt inderdaad spannend als er in het betreffende belastingjaar veel dingen zijn veranderd die van invloed kunnen zijn op de aangifte inkomstenbelasting. Je kunt dan denken aan bijv. een huis gekocht of verkocht, hypotheek afgesloten of gewijzigd, een scheiding, een overlijden, hoge ziektekosten i.v.m. een ziekte of je bent met pensioen gegaan. Allemaal gebeurtenissen die een belastingaangifte iets complexer kunnen maken. Toch hoeft dit niet altijd een reden te zijn om de aangifte inkomstenbelasting niet zelf te kunnen doen. Is er in het betreffende belastingjaar helemaal niets veranderd t.o.v. voorgaande jaren, dan moet het meestal zeker mogelijk zijn om het zelf te doen. Ik ga je wat tips geven waar je aan moet denken om de belastingaangifte zelf te doen. Je kunt het namelijk altijd eerst zelf proberen alvorens een specialist in te schakelen (als je dan de aangifte nog niet officieel indient).

Tip:

Voordat je dit artikel verder leest het volgende: als geldfilosoof schrijf ik ook boeken. Ik ben een boek aan het schrijven over bijv. beleggen. Wil jij weten wanneer ik deze ga uitgeven en 20% korting op E-books, cursussen en sparsessies ontvangen? Klik dan hier voor meer informatie.

Waar moet je aan denken om zelf de aangifte inkomstenbelasting 2021 te doen?

Doorloop rustig de onderstaande stappen. Neem er de tijd voor, dan moet het vast wel lukken!

 1. Verzamel de Digid inlog codes van jezelf en eventueel die van je partner (mocht je gezamenlijk aangifte willen doen). Heb je geen Digid inlogcode of ben je de gegevens kwijt, dan kun je deze opnieuw aanvragen via: https://www.digid.nl
 2. De belastingdienst heeft online vaak al de meeste gegevens ingevuld. Zelf log ik altijd eerst in met de Digid code (indien van toepassing ook van de partner als er gezamenlijk aangifte gedaan wordt) op de website van de belastingdienst: https://www.belastingdienst.nl/ en dan naar button “inloggen”.
 3. Na inloggen, beantwoord de eerste vragen en log eventueel ook in met Digid code van je partner indien je gezamenlijk aangifte wilt doen. Dan zie je vanzelf de vooraf ingevulde gegevens verschijnen. Deze print ik uit of download deze (heb je later voor controle nodig. Punt 5).
 4. Indien van toepassing op betreffende belastingjaar: Verzamel de volgende gegevens vermeld in onze “Checklist”. Te vinden aan het einde van dit artikel. Let op, dit zijn de meest voorkomende gegevens die nodig kunnen zijn voor de belastingaangifte. In de online aangifte kunnen meer vragen gesteld worden en gegevens gevraagd worden die van toepassing kunnen zijn op jouw persoonlijke situatie.
 5. Nadat je alle benodigde gegevens hebt verzameld, ga ik deze gegevens (punt 4) controleren met de vooraf ingevulde gegevens die de fiscus al heeft ingevuld (zie punt 3). Vaak kloppen de gegevens, maar ik controleer ze altijd even, omdat de fiscus ook fouten kan maken of niet alle gegevens heeft. Je zet een vinkje bij de gegevens die kloppen. Kloppen gegevens niet, zet dan de juiste bedragen cq gegevens erachter.
 6. Je hebt nu de vooraf ingevulde gegevens gecontroleerd, afgevinkt welke juist zijn of genoteerd welke niet kloppen. De belastingdienst heeft niet alle gegevens in de online aangifte ingevuld, maar dat dien je handmatig zelf aan te passen (zie punt 7).
 7. Hou nu de vooraf ingevulde gegevens bij de hand en de gegevens die je handmatig wilt corrigeren of aanvullen.
 8. Log weer in met je Didid code en start wederom de online aangifte inkomstenbelasting.
 9. Doorloop en lees rustig alle vragen en vul de benodigde en/of ontbrekende gegevens in n.a.v. jouw persoonlijke gegevens en situatie. Begrijp je een vraag niet, lees deze nog een keer. Twijfel je of begrijp je vraag nog steeds niet, bij veel vragen staat een ? button (helptekst). Klik hierop voor een toelichting. Vaak kom je er dan wel uit. Twijfel je nog steeds of begrijp je iets niet, bekijk onze tip:handige websites en telefoonnummers….. verderop in dit artikel.
 10. Doe je samen met je partner aangifte? Bekijk dan eens hoe je bepaalde aftrekposten kunt verdelen. Dit kan (mits toegestaan) een leuk belastingvoordeel opleveren! De online belastingaangifte heeft hiervoor een handige tool ingebouwd. Probeer maar eens uit.
 11. Heb je de gehele aangifte goed doorlopen, controleer deze dan nogmaals of je alle vragen correct hebt beantwoord en of gegevens kloppen.
 12. Lijkt huidige belastingjaar op de belastingaangifte van vorig jaar en was deze destijds correct ingevuld, dan kun je deze met elkaar spiegelen. Als de fiscale regels niet veel veranderd zijn en de belastingjaren en je persoonlijke situatie lijken veel op elkaar, dan kan er tussen betreffende belastingjaren niet veel verschil zitten. Zit er wel veel verschil tussen, probeer deze te verklaren of op te lossen. Je moet dan wel overtuigd zijn dat de aangiftes in het verleden wel goed ingediend zijn.
  Tip: laat een specialist een keer je aangifte doen. Zijn er het volgende jaar weinig veranderingen, dan kun je aangifte vaak zelf doen met deze oude aangifte als leidraad!
 13. Is aangifte nu goed gecontroleerd op juistheid en ben je het ermee eens, dan kun je hem gaan indienen. Let er wel op dat je dit tijdig doet. Lukt je het niet om de aangifte tijdig in te leveren, dan kun je proberen om uitstel aan te vragen bij de belastingdienst. Print je ingediende belastingaangifte of download (milieu vriendelijker) deze voor je eigen administratie.  
 14. Twijfel je nog steeds of begrijp je iets niet, bekijk onze tip:handige websites en telefoonnummers….. verderop in dit artikel. Lukt het dan nog steeds niet, schakel dan een specialist in!
 15. Heb je aangifte ingediend? Controleer ook of je bijv. recht hebt op toeslagen. Meer info: https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/
 16. Foutje ontdekt na indienen aangifte? Dit is vaak geen probleem. Heb je van de fiscus geen definitieve aanslag ontvangen, dan kun je je fout herstellen in de aangifte en nogmaals insturen.
 

Opmerking vooraf ingevulde gegevens door belastingdienst:
Onthoud dat de Belastingdienst niet alles van je weet en dat je zelf verantwoordelijk blijft voor het juist invullen van je aangifte. Je kunt een boete krijgen als je bijv. een ontbrekende spaarrekening niet toevoegt of als je een te laag vooraf ingevuld loon niet verandert in het bedrag dat wél op je loonstrook staat.

Tip: handige websites en telefoonnummers die je kunt raadplegen:

Checklist aangifte inkomstenbelasting 2021

Verzamel de volgende meest voorkomende gegevens (indien van toepassing ook de gegevens van partner en kinderen):

Persoonlijke gegevens:

 1. Burgerservicenummer (BSN). Indien van toepassing.
 2. Bankrekeningnummer.
 3. Digid inlogcodes
 

Inkomsten:

 1. Alle jaaropgaven. ( evt. te downloaden bij werkgever cq uitkeringsverstrekkers).
 2. Ontvangen partneralimentatie
 3. Lijfrente inkomsten.
 4. Overzicht inkomsten en uitgave “overige inkomsten”.


Bankrekeningen:

 1. Jaaroverzicht alle betaal- en spaarrekeningen.
 2. Jaaroverzicht alle beleggingsrekeningen.
 3. Jaaroverzichten alle overige beleggingen(ook bijv. crypotovaluta).
 

Wonen:

 1. WOZ-waarde van uw woning met peildatum 1 januari het jaar voorafgaand aan belastingaangifte jaar. Krijg je via de gemeente.
 2. Jaaropgave hypotheek.
 3. Hypotheek gegevens.
 4. Bij aankoop of verkoop van je woning: de notarisafrekening en eventuele kosten makelaar en taxateur etc.
 5. Afsluitkosten hypotheek.
 6. Bewaar ook nota’s als je bijv. een huis hebt verbouwd en hiervoor een hypotheek hebt afgesloten.
 

Aftrekposten:

Bewaar altijd de betaalbewijzen en overige gegevens om recht op aftrek te kunnen aantonen. Let op: niet alle aftrekposten zijn aftrekbaar voor de belasting. Dit hangt af van bijv. je persoonlijke situatie en wetgeving.  

 1. Giften. 
 2. Zorgkosten die je niet vergoed hebt gekregen. Ook eventueel gemaakte kilometers i.v.m. ziekte.
 3. Betaalde partneralimentatie en noodzakelijke gegevens.
 4. Betaalde studiekosten bij geen recht op studiefinanciering.
 5. Betaalde lijfrentepremies.
 6. Betaalde premies o.a. arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).
 7. Twijfel je over bepaalde kosten? Gaande weg het doen van de aangifte komt je er misschien achter welke kosten misschien voor aftrek in aanmerking komen en wat de voorwaarden zijn.
 

Overige gegevens:

 1. Gegevens leningen en overige schulden.
 2. Ontvangen dividend en betaalde dividendbelasting.
 

Voorlopige aanslagen:

 1. Betaalde of ontvangen voorlopige aanslagen inkomstenbelasting betreffende boekjaar.
 2. Betaalde of ontvangen voorlopige aanslagen Zvw premie betreffende boekjaar.
 

Let op, dit zijn de meest voorkomende gegevens die nodig kunnen zijn voor de belastingaangifte. In de online aangifte kunnen meer vragen gesteld worden en gegevens gevraagd worden die van toepassing kunnen zijn op jouw persoonlijke situatie. Belastingwetgeving kan wijzigen. Dit kan van invloed zijn op de in dit artikel vermelde gegevens en informatie. Aftrekposten wil niet inhouden dat je recht heb op belastingaftrek. Dit kan per situatie wijzigen of anders zijn. Wettelijk gezien dien je bij controle alle relevante bewijsstukken te kunnen overleggen. Bewaar deze goed in je administratie.

 

Geldfilosoof Aart Hoeven heeft met dit artikel proberen uit te leggen wat er allemaal komt kijken m.b.t. het zelf doen van je belastingaangifte inkomstenbelasting. Met zijn eigen visie, mening en inzichten probeert de Aart Hoeven als geldfilosoof uw kennis en zelfredzaamheid te vergroten. Bij twijfel raadpleeg altijd een deskundige. Natuurlijk bieden wij ook de mogelijkheid aan op te sparren met de geldfilosoof Aart Hoeven over dit artikel. Kijk maar eens op: https://www.wijleggenuit.nl/stel-vrijblijvend-vragen .

Datum artikel: 07-12-2021

Heb jij iets kunnen leren van dit gratis artikel of heb je nog vragen? 

We hebben dan nog 4 handige tips die je verder kunnen helpen: 

Tip 1: Heb jij vragen over je geldzaken? Stel hier vrijblijvend en zonder aankoopverplichting  je vraag.

Tip 2: Wil jij 20% korting op sparren, e-books of cursussen ontvangen en op de hoogte blijven over geldzaken? 

Tip 3: Hebben de gratis artikelen je geholpen? Dan mag je Aart trakteren op een kopje thee! Super bedankt als je dit doet! 

Tip 4: Weten wanneer we nieuwe artikelen, video’s en downloads publiceren en 20% korting op sparren, e-books en cursussen? 

Dit artikel is gemaakt door: Geldfilosoof Aart Hoeven. 

Op ons platform kunt u informatieve video’s, artikelen, cursussen en hulpmiddelen vinden op allerlei gebieden. Regelmatig publiceren wij nieuwe video’s over bijvoorbeeld: bijles, remedial teaching, belastingen, administratie, geldzaken, senioren, leren budgetteren en nog veel meer interessante onderwerpen voor jong en oud. Samen met onze specialisten weten wij kennis en informatie in duidelijke taal over te brengen, want alleen met de juiste kennis komt u verder! Bedankt voor het vertrouwen in ons en wij zien u graag terug op Wijleggenuit.nl

De artikelen, video’s en informatie op wijleggenuit zijn gebaseerd op onze eigen persoonlijke mening en visie. Wij verkopen geen of bemiddelen zelf niet in producten en diensten. Zo houden wij onze mening  en visie onafhankelijk!  Aan teksten en/of berekeningen kan men geen rechten ontlenen. Wij verstrekken geen adviezen. Alle informatie op onze website, artikelen, video’s  en tips etc. zijn educatief bedoeld. Klant en bezoeker blijft verantwoordelijk voor zijn eigen handelen.